Grote hoogte (16-02-2014)

Grote hoogte (16-02-2014)

Deze week is maar weer eens gebleken dat we in staat zijn grote hoogten te bereiken. Zeldzame resultaten die individuen en groepen neerzetten. Wat drijft ons toch tot deze uitzonderlijke prestaties? Ondernemend, prestatie-gericht, efficiency, van minder naar meer, betere werk/-leefomgeving etc. Drie prachtige voorbeelden kreeg ik deze week op een presenteerblaadje aangereikt.

Niemand is het deze week ontgaan dat ons Olympisch team geweldige prestaties heeft geleverd. Na 4 jaar van voorbereiding van vele trainingen, keuzes maken en afzien zijn de prestaties stap voor stap naar grote hoogte gebracht. Maar liefst 17 medailles (zondagmiddag 16-02-2014) zijn er inmiddels binnengesleept. Wat schaatsend Nederland al niet voort kan brengen aan topsporters – dag na dag oranje op het podium – waarvan zelfs  een fullhouse (3 plakken tegelijk).

Vrijdagmiddag op werkbezoek bij Scania in Zwolle. Niet het management maar vooral de medewerkers weten de productie van Scania – op basis van lean-processen – tot grote hoogte te brengen. Een productiehal vol efficiency, zelfs het vergaderen gebeurt staand – kort en efficiënt. Openstaand voor keer op keer verbeterpunten vanaf de productievloer beweegt het management in een constante patroon van verfijning. Met precisie schuift het hele proces ieder 6 minuten zonder tam tam weer een schakel door – in één werkdag lopen hier 130 nieuwe vrachtwagens van de band.

Kan dit proces ook bij gemeenten in de informatiefabriek worden toegepast? Is de overheid, gelijk aan Scania, Toyota en andere lean-productieprocessen, ook in staat om haar processen zo compact en efficiënt in te richten? Wat kan dit voor burgers en ondernemers betekenen? In plaats van weken wachten – op bijvoorbeeld een vergunning – wordt deze digitaal binnen enkele dagen via nieuwe platformen aangeboden.

De 1.400 inwoners van Espel weten de leefbaarheid in hun dorp tot grote hoogte te brengen. De gemeente zag zich – vanuit kerntaken – genoodzaakt op diverse onderwerpen terug te trekken en de verantwoordelijkheid bij de burgers neer te leggen. In de jaarvergadering van dorpsbelangen Espel bleek waar burgers en ondernemers toe in staat zijn. Een grote hoeveelheid werkgroepen buigen zich over het dorpsontwikkelingsplan, MFC, speeltuinbeleid, voetbalcomplex, verkeersveiligheid etc. Zelfs voor het kunnen behouden van de lokale buurtsuper is een werkgroep samengesteld. Super om te horen wat de lokale bevolking vanuit zelfredzaamheid oppakt. Steun de initiatieven van Espel en geef je stem op KERNMETPIT.NL.

De laatste raadvergadering staat voor de deur. In de race tegen de klok heeft het college de agenda tot grote hoogte gestuwd. Een grote hoeveelheid zware dossier – Marknesserbrug, Wellerwaard, De Deel, kunstgrasvelden en sportaccommodatie etc – staan op het programma.

Met nog 31 dagen te gaan werkt de campagne zich richting de finale. Debatten, borden, posters, PR via krant en omroep Flevoland passeren in een hoog tempo. Het kandidatenteam is volledig op elkaar ingespeeld en klaar om kiezers tot grote hoogte aan ons te binden.

 

Henri van Ulsen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *