Waar is onze vrijheid, où est notre liberté (15-11-2015)

Waar is onze vrijheid, où est notre liberté (15-11-2015)

Wat heeft ´vrijheid´ nog voor betekenis als we niet meer rustig naast elkaar kunnen samenleven. Er is geen vrijheid als je ieder moment van de dag op je hoede moet zijn – waarbij angst en vrees gaan overheersen. Met de vreselijke beelden van de aanslag op ´Charli Hebdo´ nog op ons netvlies gegrift, worden we andermaal geconfronteerd met een laffe daad. Wat een gezellig avondje uit moest worden, eindigde in een enorme nachtmerrie, een drama dat zijn weerga niet kent: 129 onschuldige slachtsoffers lieten het leven. Waar is de verdraagzaamheid in de mensheid gebleven?
Vrijheid heeft de betekenis van het afbreken van gevangenschap, dictatuur en onderdrukking. In alle openheid het gesprek met je buurman of buurvrouw aangaan. Ongeacht afkomst, religie en/of politieke kleur. Geïnspireerd door de tekst van het Klein Orkest´ van ´De muur´ waarin de vrijheid van Oost- en West Berlijn wordt neergezet, laat andermaal zien dat enkel de vogels in vrijheid hun weg kunnen kiezen. Dat laten we ons toch niet gebeuren!
“En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn. Worden niet teruggefloten, ook niet neergeschoten”

en

“Dat is nou 40 jaar vrijheid, er is in die tijd veel bereikt…”

Wat hebben we bereikt in inmiddels 60 jaar vrijheid? Is dit dan de vrijheid die we met elkaar voor ogen hebben? Een leefomgeving waarin we met elkaar niets eens meer de dialoog kunnen aangaan over de goede en slechte dingen in het leven. Een debat waarbij verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid van alle mensen voorop staan. Waar is de positieve levenshouding waarbij een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt om iedereen om ons heen te respecteren?
Dit is een grondhouding die voor iedereen op onze aarde geldt. Laat elkaar met rust, schud elkaar de hand, geef elkaar ruimte om in vrijheid naast elkaar te wonen. Stop het geweld, terreur en alles wat de mensheid tegen elkaar opzet en uitspeelt. Het leven is te kort om er niet van te kunnen genieten. Geef onze vrijheid weer terug!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *