Polder Online (12-04-2015)

Polder Online (12-04-2015)

Wat aan het eind van de vorige eeuw schoorvoetend begon, is nu niet meer weg te denken in ons dagelijks leven – internet overal en altijd. Wie kan er nu nog zonder, wie zet ‘het’ nog wel eens uit en waar is het internet tegenwoordig niet meer in opgenomen? Grote paniek breekt uit als we even zonder zitten. Bij de eerste de beste onderbreking schiet iedereen (het hele gezin, bedrijven en maatschappelijk organisaties) – helemaal in de stress.
Waar het 25 jaar geleden klein begon, kan eenieder anno 2015 niet meer zonder het world wide web – oftewel ´WWW´.

Eind jaren 80 legde Tim Berners-Lee de basis voor het wereld internet. In 1989 startte Berners-Lee met de bouw van een wiki-achtige omgeving voor het delen van informatie tussen wetenschappers. Moeilijk te beseffen wat deze basisstappen met de wereld zou doen, werden de eerste verbindingen langzaam uitgebouwd. Het initiatief voor het bouwen en samenstellen van een omgeving waarin alles aan elkaar is geknoopt.

Een kleine start met enkele websites dat pas in de nieuwe eeuw een vlucht kreeg naar miljoenen sites die heden ten dage in elkaar overlopen.

Eind jaren 90 nam Rogier van Boxtel binnen de overheid het initiatief met het project Ol-2000 – het overheidsloket voor de toekomst. Diverse projecten volgden hierop daar de eerste stappen pril waren en lang niet door iedere overheid werden omarmd. Al hoewel de gehele overheid gebruik maakt van het web – dient er binnen de overheid nog veel ontwikkeld te worden om informatie open en transparant met burgers, ondernemers en collegaoverheden te de delen. De overheid kan hierin een goed voorbeeld nemen aan het bedrijfsleven: BOL.com, Whekamp.nl, …… etc. Shoppen vanuit je luie stoel. ´s Avonds even surfen en bestellen is de volgende dag in huis – wie wil dit nu niet?

96% van de Nederlandse huishoudens hebben een internet aansluiting. Hiermee zijn ze dagelijks verbonden met het wereldwijde netwerk. 4% – 300.000 van de Nederlandse huishoudens – ruim 10.000 in Flevoland – hebben geen internet of hebben geen direct toegang tot de infrastructuur van het web. Al hoewel het internet – met name ook via het mobiele netwerk beschikbaar is – zijn grote gebieden van Nederland hiervan verstoten. Dit zijn de zogenaamde ´witte´ vlekken. Dit zijn gebieden waar één/geen provider aanwezig is voor het aanbieden van mobiel of vaste internetverbinding. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de beschikbaarheid en snelheid van het internet in deze gebieden ronduit slecht is te noemen.

In een ontwikkeld welvarend land – zoals Nederland – kan het anno 2015 toch niet zo zijn dat internet niet voor iedere burger en/of bedrijf tot de standaardvoorzieningen horen. Gas, water, licht en vaste/mobiele telefonie behoren tot onze vaste nutsvoorzieningen. In de 21e eeuw – het digitale tijdperk – dient ´snel´ internet hieraan toegevoegd te worden. Vast (via glasvezel of kabel) of mobiel (4G, staalverbinding) dienen alle gebieden in heel Nederland een snelle toegang te verkrijgen tot de wereld van ontwikkeling, economie en sociale contacten.

Het internet overbrugt tijd en afstand in luttele seconden. Het deelbaar maken van grote hoeveelheden informatie die via geen enkele mailbox is te verzenden. Het bereik van internet – met name via de social media kanalen – is enorm groot. Naast het bedrijfsleven dient ook de overheid sterk te investeren in deze ontwikkeling. Vaste plaats en tijd voor het afnemen van overheidsdiensten en -producten wordt tijd- en plaats onafhankelijke transactie van en naar de overheid. De traditionele brievenbus maakt plaats voor de digitale berichtenbox waarmee informatie voor burgers en ondernemers kan worden gedeeld. De overheid staat aan de vooravond voor het verder inkleuren van dit digitale tijdperk.

Deze week met bestuurders provinciaal en lokaal in gesprek over het proces en ontwikkeling van snel internet voor de gehele polder. Voor de polder dient snel een perspectief te worden geboden op versneld internet. Burgers en bedrijven in het buitengebied en bedrijventerreinen dienen snel – via glasvezelverbindingen en straalverbindingen (schotel) aangesloten te worden op de toegangspoort van de digitale wereld. Hiermee zal een ieder profiteren van de de ontwikkkelingen die het internet met zich meebrengen.

Investeer in de digitale toekomst van de polder!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *