Politiek is topsport (23-02-2014)

Politiek is topsport (23-02-2014)

In periodes van 4 jaar wordt er aan het politieke klimaat van de gemeente gewerkt. Vele dagen en avonden bij elkaar ter voorbereiding van de finale. Koortsachtig schuiven fractievoorzitters door de gangen om de laatste punten voor amendementen, moties, statements bij elkaar te brengen en hun beste spelers naar voren te schuiven.

Avond aan avond brandt er volop licht op het gemeentehuis – de ambtelijke molen draait op volle toeren. Het college zweept het korps nog verder op om de toezeggingen – die in de staart van de periode termijn worden gedaan – waar te maken. Nuances, herformuleringen en berekeningen komen koortsachtig tot stand. De voorbereidende training in de 3 commissies kunnen van start.

Met de finale in zicht reageert raad en college gespannen en geprikkeld op elkaar. Woordnuances, toezeggingen vliegen over tafel. In de staart van het politieke termijn zijn vele ogen gericht op de uitvoering en resultaat van het debat – ogen die smachten naar vernieuwing, de roep voor het verleggen van de koers voor de komende 4 jaar.

De wedstrijdleider treft voorbereidingen voor de finale. Hoeveel ronden gaan het worden en op welke wijze zal het spel gespeeld gaan worden. Past het in één avond of dient er een verlenging te komen op een tweede avond. Uiteindelijk wordt het wedstrijdschema gepresenteerd. Maar liefst 26 rondes worden opgediend en kan de raad zich schrap zetten voor twee avonden topsport.

De spannende agenda brengt een hoop publiek op de been. Vele belangstellende – met name uit de sportwereld – wachten geduldig op de behandeling van hun punt. Eerst nog even het punt van De Deel weggespeeld te worden. Hard gaan de spelers van 3 fracties er in waarbij de wethouder met een straffe verdediging terugslaat. Met toenadering van de wethouder, schorsing voor overleg dwarrelt het stof langzaam over de polder neer. Voldoende voor dit moment op naar het volgende punt om te scoren.

Drie sportverenigingen krijgen hun punt gescoord. Tollebeek, Marknesse en Ens krijgen na vele jaren van voorbereiding en overleg hun kunstgrasveld. Ook Rutten gaat in de stream van toezeggingen mee en wordt voorzien in hedendaagse kleedkameraccommodatie.

De pers had de afgelopen maand veel stof om over te schrijven. Diverse interviews – vanuit de politieke arena Noordoostpolder – geven deze finale kleur en inhoud. Daarbij is het van belang dat partijen maar zeker ook het college van zich laat horen. Immers een goede profilering ten behoeve van de voorselectie voor de komende 4 jaar is van groot belang. De ´echte´ topspelers zullen op 19 maart door de samenleving van de Noordoostpolder worden gekozen.

Woensdagavond – even voor 23:00 uur – klinkt het eindsignaal. De burgermeester sluit de vergadering en bedankt alle raadsleden voor het spel van de afgelopen 4 jaar. Diverse spelers keren in de raad niet terug. De selectie van raadsleden en samenstelling van de nieuwe coalitie laat nog even op zich wachten.
Nieuwe kandidaat raadsleden lopen al enige tijd hun rondjes om warm te lopen. Klaar om het veld in de politieke arena te betreden. Op naar 19 maart heeft de burger de selectiekaarten in handen.

 

Henri van Ulsen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *