Internet – onze primaire levensader

Internet – onze primaire levensader

Nog geen 15 jaar geleden – aan het begin van deze eeuw – kwam internet langzaam opzetten. Anno 2016 is internet niet meer weg te denken in ons dagelijks leven – internet overal en altijd beschikbaar. Wie kan er nu nog zonder, wie zet ‘het’ nog wel eens uit en waar zijn internettechnieken tegenwoordig niet meer in opgenomen? Grote paniek breekt er uit als we even zonder zitten. Voor een groot aantal huishoudens en ondernemers is de beschikbaarheid van internet helemaal niet zo vanzelfsprekend! Grote delen van ons lang – met name het buitengebied – zijn verstoken van snel internet. Trage verbindingen teisteren ons dagelijks werk (huiswerk maken, belastingaangiftes, zakendoen en/of het nieuws van de dag). Onze polder is ook lang verstoken gebleven van snel internet – maar daar komt binnenkort een eind aan. Na een lange periode van trekken, volharden in geloof van duurzame toekomstperspectieven (glasvezel), mobiliseren van markt en inwoners/bedrijven gaat ook de Noordoostpolder binnen 1,5 jaar snel internet krijgen.

96% van de Nederlandse huishoudens hebben een internet aansluiting. Hiermee zijn ze dagelijks verbonden met het wereldwijde netwerk. 4% – 300.000 van de Nederlandse huishoudens – ruim 10.000 in Flevoland – hebben geen internet of hebben geen direct toegang tot de infrastructuur van het web. Al hoewel het internet – met name ook via het mobiele netwerk beschikbaar is – zijn grote gebieden van Nederland hiervan verstoten. Dit zijn de zogenaamde ´witte´ vlekken. Dit zijn gebieden waar één/geen provider aanwezig is voor het aanbieden van mobiel of vaste internetverbinding. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de beschikbaarheid en snelheid van het internet in deze gebieden ronduit slecht is te noemen.
In een ontwikkeld welvarend land – zoals Nederland – kan het anno 2016 toch niet zo zijn dat internet niet voor iedere burger en/of bedrijf tot de standaardvoorzieningen horen. Gas, water, licht en vaste/mobiele telefonie behoren tot onze vaste nutsvoorzieningen. In de 21e eeuw – het digitale tijdperk – dient ´snel´ internet hieraan toegevoegd te worden. Vast (via glasvezel of kabel) of mobiel (4G, staalverbinding) dienen alle gebieden in heel Nederland een snelle toegang te verkrijgen tot de wereld van ontwikkeling, economie en sociale contacten. Internet behoort tegenwoordig tot één van onze primaire levensaders.

Het internet overbrugt tijd en afstand in luttele seconden. Het deelbaar maken van grote hoeveelheden informatie die via geen enkele mailbox is te verzenden. Het bereik van internet – met name via de social media kanalen – is enorm groot. Daar moet eenieder – bedrijven en huishoudens – dan welk gebruik van kúnnen maken. De overheid dient de weg vrij te maken dat de markt het ´verglazen´ van ons land verder oppakt. Steun in facilitaire sfeer daar het bedrijfsleven goed in staat is dergelijke ´nuts´-voorzieningen breed aan te bieden. Nederland mag in dit perspectief qua ontwikkeling en innovatie niet achterop raken.
De lokale en provinciale bestuurders hebben dit tijdig onderkend. Samen met een marktpartij (FiberFlevo) is er eendrachtig gewerkt aan een sluitend plan voor glas in het hele buitengebied. In een periode van 4 maanden is glasvezel op de kaart van de Noordoostpolder gezet. De kaarten zijn geschud, de plannen zijn rond – binnen afzienbare tijd behoren de hedendaagse ergernissen tot het verleden. Internet – onze primaire levensader – krijgt een steeds groter bereik. De toekomst zal ons in de vogelvlucht meenemen in allerlei nieuwe toepassingen die snel zijn intrede zullen doen. Dit is geen sciencefiction meer – maar de werkelijkheid van morgen.13239292_1189992894379277_2428469524318941745_n

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *