Ons vergunningstelsel op de schop -> de Omgevingswet komt er aan!

Ons vergunningstelsel op de schop -> de Omgevingswet komt er aan!

 

We staan aan de vooravond van het doorvoeren van één van de grootste hervormingen op het gebied van ons vergunningstelsel. Het te logge, verouderde vergunningstelsel van 26 wetten met een grote hoeveelheid aan lokale regels gaat volledig op de schop. Een grote operatie welke nog jaren vergt om dit goed in te voeren. Niet enkel het schrappen van een paar wetten, regels maar ook alle systemen en ´ambtelijke´ culturen zullen in deze verandering mee moeten. De VVD levert al jaren haar bijdrage voor de afbouw van een te grote hoeveelheid aan bureaucratie.

De gemeenteraad heeft afgelopen maandag de eerste piketpaaltjes geslagen in opmaat naar 2021 – het jaar dat de wet zal worden ingevoerd. In het genomen besluit zijn afspraken gemaakt over de zogenaamde ´leidende principes´: de wijze waarop vergunningen naar de toekomst getoetst worden. Gericht op maatwerk, flexibel, belangen behartiging en met vertrouwen in de initiatiefnemers zullen aanvragen vanaf 2021 worden opgepakt. Hierbij streeft de VVD er naar dat er nu al zoveel mogelijk aanvragen in de geest van de Omgevingswet worden opgepakt. Dit zal betekenen dat initiatiefnemers meer ruimte krijgen voor het ontplooien, uitwerken en uitvoeren van hun ideeën. Hierin staat centraal dat initiatiefnemers, in een vroeg stadium, inwoners/ondernemers vanuit de directe omgeving bij hun initiatief betrekken.

Heb jij ideeën, goede en slechte ervaring over de manier van vergunning verstrekking – deel deze dan met de leden van de commissie wonen: Henri van Ulsen, Bouke Wielenga en Marinus de Vries.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *